Gezonde minerale make-up

HOE HERKEN JE GEZONDE MINERALE MAKE-UP?

De voorbije jaren zijn er heel wat merken op de markt gekomen die ‘minerale make-up’ aanbieden. Zie jij met die hype door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag met enkele trucjes om goede minerale make-up (lees: gezonde make-up waar je geen geïrriteerde huid of onzuiverheden van krijgt) te herkennen.

Gezonde minerale make-up ingrediënten talk talc parfum fragrance alcohol denat

Waarom doen deze merken dit?


TALK


Talk is een goedkoop vulmiddel dat zowel door dure als goedkope merken wordt gebruikt. Dat is uiteraard voordelig voor hen, maar wel erg nadelig voor jou. Talk verstopt je poriën en zorgt voor puistjes, pukkeltjes, comedonen,… Bovendien kan talk uitgedroogde plekjes veroorzaken, waardoor je foundation in vlekken trekt door de dag. Niet mooi egaal dus, waar een foundation helaas wel voor hoort te dienen.


PARFUM


Parfum geeft een lekkere geur, maar wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om minder goede geuren van een product te verdoezelen en zo een neutrale geur te geven. Ruik je dus amper iets of helemaal niets, let dan ook goed op want je kan hierdoor wel eens misleid worden! Wanneer je een product minder goed vindt ruiken, bedenk dan dat dit maar voor heel even is en de geur na enkele minuten verdwenen is. Een product kan ook lekker ruiken door goede ingrediënten zoals granaatappelextract of rozenextract. Parfum heeft als groot nadeel dat het je huid irriteert en uitdroogt. Bovendien zijn veel mensen allergisch aan parfum.

Kijk naar de ingrediëntenlijst!


Dit is meteen onze allerbelangrijkste tip! Zie je benamingen zoals, talc/talk, parfum/fragrance of alcohol denat,… staan? Dan moet je deze producten absoluut mijden! Kijk ook zeker de vloeibare foundation en primer na. Soms zitten deze bestanddelen niet in de poeders, maar in de fond de teint verwerkt.

ALCOHOL DENAT


Gedenaturaliseerde alcohol (alcohol denat) droogt je huid sterk uit en kan irriterend werken. Het kan wel gebruikt worden om materialen te ontsmetten, maar liefst niet je gelaat! Merken gebruiken dit als bewaarmiddel omdat het bacteriedodend werkt en de houdbaarheid van je product aanzienlijk verlengt. Helaas wordt dit ook vaak gebruikt in o.a. anti-acne producten en tonics/toners. Het triggert de talgproductie en verergert acné. Alcohol Denat is dus absoluut geen goed ingrediënt om als wapen tegen puistjes te gebruiken.


* Opgelet: het woordje ‘Alcohol’ op je INCI-lijst betekent niet noodzakelijk slecht: je hebt namelijk ook ‘vette alcoholen’ zoals cetyl alcohol en stearyl alcohol. Deze zijn van plantaardige oorsprong en kunnen absoluut geen kwaad.

Wil je meer tips rond huidverzorging en make-up? Volg ons op Instagram en facebook!

Gezonde minerale make-up ingrediënten parfum talk alcohol denat talc fragrance
Verzorgende make-up gezonde ingrediënten talk alcohol denat fragrance parfum talc

Of stuur een privéberichtje als je een specifieke vraag hebt: